1

Temat: Leasing na telebim

Witam
Nasza firma chce postawić telebim, mamy już miejsce oraz umowę najmu na nie  oraz oferty od firm sprzedających telebimy.
Byliśmy dowiadywać się o leasing w paru bankach.
Poinformowano nas, że możemy nie dostać leasingu z uwagi na towar, który ich zdaniem jest raczej ciężki do zbycia w razie naszej "porażki".
Czy faktycznie są trudności w uzyskaniu lesaingu na telebim?
Będziemy wdzięczni za informacje na ten temat.

2

Odp: Leasing na telebim

Odpowiednio taniego - tak to duży problem, chyba ,że firma istnieje już kilka lat i z powodzeniem prowadzi interesy. Dodatkowe zabezpieczenia w postaci przewłaszczenia mienia - samochody, maszyny, ziemia są dużym ułatwieniem. Nowe "puste" firmy raczej będą miały spory kłopot i na pewno będą wymagane poręczenia innych firm z historią.
Gwarancja odkupu przez dostawcę jest również znacznym ułatwieniem.
Każda umowa jest traktowana indywidualnie bo sprzęt nie dosyć ,że zaliczany do najtrudniejszych w zbyciu, to również cena bardzo szybko spada, więc z tego biorą się obostrzenia typu np: wysoka wpłata, krótki okres leasingu, harmonogram dygresywny. Jednak to również zaleta, bo przy takich parametrach najmniej przepłacamy. Jeśli będziesz miał szczegółowe pytania to śmiało, moja żona jeden temat już przewalczyła (mój)  big_smile

Ostatnio edytowany przez ppilas (2010-01-22 19:17:05)

Thumbs up Thumbs down

3

Super , bardzo chętnie skorzystam z pomocy. Reklama zajmuje się  10 lat jednak temat telebimu  jest dla mnie zupełną nowością.  Jeśli macie namiary na jakieś firmy leasingowe będę wdzięczna za informacje.
e-mail: reni2010@wp.pl
Uważam, że telebimy wyprą standardowe bilboardy.

4

kalisz.1@vb-leasing.pl , 062 7574390 Edyta Pilas - to moja żona i ma powiedziane ,że ma się starać więc będzie wiedzieć co ma robić ( sorka za reklamę adminie , ale pomagam)

afeniks napisał/a:

Super , bardzo chętnie skorzystam z pomocy. Reklama zajmuje się  10 lat jednak temat telebimu  jest dla mnie zupełną nowością.  Jeśli macie namiary na jakieś firmy leasingowe będę wdzięczna za informacje.
e-mail: reni2010@wp.pl
Uważam, że telebimy wyprą standardowe bilboardy.

Thumbs up Thumbs down

5

Jakie miałeś na myśli? bo chyba nie VBleasing??

Artled_pl napisał/a:

Pamiętaj,żeby wcześniej poczytać opinie o tych firmach,ponieważ bardzo łatwo paść ofiarą oszustwa.

Thumbs up Thumbs down

6

Kiedyś był wątek o rzekomych firmach leasingowych, które oszukują, padają itp. Jeżeli zainteresujesz się firmami z górnej półki na pewno nie będziesz zawiedziony. Osobiście mam trochę doświadczenia z różnymi firmami leasingowymi:

- Raiffaisen leasing - wg mnie najlepszy leasing i najtańszy w Polsce. Mam u nich troche aut firmowych i 2 ekrany.

- EFL - stabilny, pewny, ale i za razem jeden z droższych leasingów.

- Grenke Leasing - Niemiecki solidny leasing, niestety najdroższy - średnio o 10% przez 4 lata. Plusy są takie, że jak nie dostaniesz leasingu nigdzie, to oni Ci dadzą. Chętnie finansują ekrany i ogólnie nowinki technologiczne.

GETIN Leasing - trochę złodziejski leasing. Mam u nich 2 auta. Jak to się mówi - za każde pierdnięcie biorą kasę. np. Za to, żę udostępnili dane mojej firmy policji, gdy pracownika cyknął foto-radar, za wpis VAT7 do dowodu itp. Pozostałe leasingi takich opłat ode mnie nie pobierały. Generalnie już nigdy z ich usług nie skorzystam.

VBleasing - na końcu listy, nie mam doświadczeń co do współpracy, ale stara gonić się resztę. Na pewno najmniejszy leasing z wymienionych, ale jak dadzą dobrą ofertę, myślę, że warto.

Gdyby ktoś był zainteresowany - mamy swojego człowieka od leasingów, na marginesie jest to były dyrektor EFL (jeszcze przed przejęciem przez Francuzów), który jest weteranem w kwestii leasingów. Zawsze doradzi i wybierze najlepszy. Załatwia leasingi w całej Polsce. W razie czego proszę o kontakt.

Ostatnio edytowany przez powerek (2010-02-09 07:25:02)

7

Widzę ,że wiesz ż, że dzwonią tylko nie dokładnie gdzie.
O ile Piszesz o EFL i Raiffeisen Leasing to się zgadza, są większe od VBLeasing, ale już wspominać o Getinie czy Grenke to jakaś pomyłka - nawet nie ma z czym porównywać.
W Polsce jest Ponad 30 firm leasingowych a VBleasing jest na 6 Miejscu pod wzgledem obrotów, Natomiast na pierwszym jeśli chodzi o spadek % wyleasingowanego sprzętu ( tylko -1) dla pzrzykładu EFL (-29%)  a raiffeisen uwaga ponad 45%. EFL to niekwestionowany lider ze względu ,że w Polsce to była pierwsza firma leasingowa, dodatkowo możesz wziąć u nich fax lub biurowiec w leasigu więc obroty spore, raiffeisen chyli się ku braku płynności finansowej ze względu na pond 45% spadek obrotów - więc i ofertę zaniża żeby mieć jakiekolwiek obroty, Oferta VBleasing jest znacznie okrojona, nie kupisz w leasingu faxu :-), umowa min to ok 15 000 zł netto, również nie mają leasingu nieruchomości stąd obroty takie jakie są.
Nie dają leasingu na prawo lub lewo - poza nowymi samochodami - jako nieliczni lub może nawet jedyni oferują nadal leasing samochodów do 3,5tony dla nowopowstałej firmy - zakładasz i bierzesz, chłopaki z getina podsyłają klientów bo nie mają takiej procedury, również z Raiffeisena :-).
No i chwila zastanowienia - czy lepszy jest duży co za duży, czy mniejszy co za mały?
Pamiętać należy i tu się zgadzam z kolegami, żeby dokładnie wiedzieć komu powierza się sprzęt do leasingowania, bo można go stracić nawet w ostatnim miesiącu leasingu, jak pozostało do spłaty kilka%. - było kilka afer.

Pozdrowienia dla p. Gry.....go - starał się o przedstawicielstwo na Kalisz VBL, niestety od 10 lat moja żona je prowadzi i obrotami w Posce bije nawet największe miasta - 3miejsce w 2009 r pod względem obrotów - kilkakrotnie propozycja otwarcia Oddziału, jednak wtedy nie mogłaby prowadzić własnej działalności - a ceni sobie jak i ja wolność i sfobodę.

To tyle w woli sprostowania - Powtórzę jeszcze raz , nie piszę tego żeby teraz wszyscy rzucili się do niej z leasingiem ekranów - VBLeasing uważa ekran led jako nieatrakcyjny środek trwały - zbyt szybki spadek cen i brak rynku wtórnego w większości przypadków dyskwalifikuje go - tylko grubasy z historią - którzy w 99,99% zagwarantują spłatę może otrzymają.

A się rozgadałem tongue

http://www.leasing.org.pl/files/uploaded/Ready2009.pdf

Thumbs up Thumbs down

8

moze i tak jest z VB, jak pisalem - nie znam tego leasingu. Nie wypowiadam sie jak nie moge czegos poprzec dowodami/doswiadczeniem. Stąd mam tak mało postów na forum wink

9

powerek napisał/a:

Na pewno najmniejszy leasing z wymienionych, ale jak dadzą dobrą ofertę, myślę, że warto.

Niestety wypowiedziałeś się dość konkretnie , więc konkretnie odpowiedziałem - podałem również lin do statystyk firm leasingowych w Polsce ,żeby nie być gołosłownym.

Acha i jeszcze jedno - jeśli potraficie liczyć , to pomyślcie co będzie się działo ze spółkami które mają największe spadki obrotów? Podpowiem ,że Vat od sprzętu otrzymują od razu zwrot - fajnie nie , ale teraz wystawiają raty kosztowe wraz z Vatem - który muszą już niestety oddawać - to już mniej fajne - najwięksi gracze na rynku nie mają z czego płacić Vatu i podatku dochodowego, więc puszczają z dopłatami do leasingu ze stratą umowy ,żeby zakupić nowe środki trwałe - czyli nasze umowy - jak ich jest za mało to co ?.
Jeśli szybko się nie zmieni sytuacjia - czyli firmy które mają największy spadek obrotów, nie powrócą do podobnego pułapu , szykuje się kilka efektownych padaczek!

Czy już wiecie w jeki sposób sprawdzać firmy leasingowe?

Thumbs up Thumbs down

10

ppilas napisał/a:
powerek napisał/a:

Na pewno najmniejszy leasing z wymienionych, ale jak dadzą dobrą ofertę, myślę, że warto.

Niestety wypowiedziałeś się dość konkretnie , więc konkretnie odpowiedziałem - podałem również lin do statystyk firm leasingowych w Polsce ,żeby nie być gołosłownym.

Acha i jeszcze jedno - jeśli potraficie liczyć , to pomyślcie co będzie się działo ze spółkami które mają największe spadki obrotów? Podpowiem ,że Vat od sprzętu otrzymują od razu zwrot - fajnie nie , ale teraz wystawiają raty kosztowe wraz z Vatem - który muszą już niestety oddawać - to już mniej fajne - najwięksi gracze na rynku nie mają z czego płacić Vatu i podatku dochodowego, więc puszczają z dopłatami do leasingu ze stratą umowy ,żeby zakupić nowe środki trwałe - czyli nasze umowy - jak ich jest za mało to co ?.
Jeśli szybko się nie zmieni sytuacjia - czyli firmy które mają największy spadek obrotów, nie powrócą do podobnego pułapu , szykuje się kilka efektownych padaczek!

Czy już wiecie w jeki sposób sprawdzać firmy leasingowe?

Oj Paweł - w analityka to Ty się nie baw. Bo według Twojego toku myślenia to tylko VBleasing zostanie na rynku. Oczywiście z jedynym przedstawicielstwem w Kaliszu wink.  Każdy ma inną strategie działania - wiesz to tak jak z ledami w Kaliszu. Każdy ma swój plan, a król jest tylko jeden big_smile

11

Dzięki !

Oczywiście ,że nie tylko VBl przeżyje, pięknie rośnie Deutsche Leasing - chyba najwiekszy wzrost!- większość topowych leasingów ma za sobą banki -( mam nadzieję ,że nie muszę mówić ,że leasing to nie bank), które będą ratować tonących.

Tak pozatym, nie ma co rostrząsać trzeba się brać do pracy!!!
Może wjedziesz na kawkę , zapraszam :-)

Ostatnio edytowany przez ppilas (2010-02-09 12:21:48)

Thumbs up Thumbs down

12

ppilas napisał/a:

Dzięki !

Oczywiście ,że nie tylko VBl przeżyje, pięknie rośnie Deutsche Leasing - chyba najwiekszy wzrost!- większość topowych leasingów ma za sobą banki -( mam nadzieję ,że nie muszę mówić ,że leasing to nie bank), które będą ratować tonących.

spoko loko, jak tylko znajdę chwilę czasu, nie omieszkam wpaść. Jest sporo do obgadania wink

13

Dokładnie tak, bardzo ważna sprawa - postaraj się dzisiaj!

powerek napisał/a:
ppilas napisał/a:

Dzięki !

spoko loko, jak tylko znajdę chwilę czasu, nie omieszkam wpaść. Jest sporo do obgadania wink

Thumbs up Thumbs down