1

Temat: szukam właściciela moich ekranów

Panowie, całkiem na poważnie chciałbym zapytać kto jeszcze i do jakiej sieci lub domu mediowego, bez mojej ani mojego wspólnika zgody zgłosił nasze ekrany jako swoje?
Jeśli jesteście właścicielami ekranów zróbcie rozeznanie na rynku czy wasze ekrany nie zostały zgłoszone bez waszej wiedzy. Wszystkich pośredników bardzo proszę o wcześniejsze zapytanie, podpisanie umowy lub jakikolwiek sygnał ponieważ takie działania po pierwsze ośmieszają nas jako całą branżę oraz nas jako poszczególnych właścicieli.
dajcie znać czy mieliście już takie sytuacje?

Thumbs up Thumbs down

2

Odp: szukam właściciela moich ekranów

A o jakie chodzi - bo pytanie nie zostanie rozwikłane bez szczegułów

rg napisał/a:

Panowie, całkiem na poważnie chciałbym zapytać kto jeszcze i do jakiej sieci lub domu mediowego, bez mojej ani mojego wspólnika zgody zgłosił nasze ekrany jako swoje?
Jeśli jesteście właścicielami ekranów zróbcie rozeznanie na rynku czy wasze ekrany nie zostały zgłoszone bez waszej wiedzy. Wszystkich pośredników bardzo proszę o wcześniejsze zapytanie, podpisanie umowy lub jakikolwiek sygnał ponieważ takie działania po pierwsze ośmieszają nas jako całą branżę oraz nas jako poszczególnych właścicieli.

Thumbs up Thumbs down

3

rg napisał/a:

Panie Robercie, o tym samym wcześniej pisałem, że jakieś szopki się dzieją

całe newsled jest tak zgłoszone - większość właścicieli telebimów w Poznaniu nie ma pojęcia, że są w jakiejś bazie ich nośniki, a część co wiem z autopsji wręcz sobie tego nie życzy

co ma Pan zamiar z tym zrobić??

Thumbs up Thumbs down

4

myślę, że problem należy rozpatrywać z 2 płaszczyzn:
1. sieci i "sieci" marketingowo-sprzedażowe- które przypisują sobie wręcz dane ekrany, czasem nawet bez zgody właściciela
2. bezpłatne BAZY, których celem jest propagowanie idei LED-ów oraz ułatwiające kontakt z prawowitym właścicielem bądź zarządcą (np baza forum)

W pierwszym przypadku w pełni rozumiem oburzenie jednak w drugim... no, jakoś nie mogę...

Mcl, wytłumacz mi jak 5-letniemu dziecku - co wg Ciebie jest szkodliwego w darmowych bazach z punktu 2 i dlaczego niektórzy inwestorzy są nastawieni do nich  tak negatywnie?

Thumbs up Thumbs down

5

bo minimum przyzwoitości wymaga, aby zapytać o zgodę kogoś zanim umieści się kogoś własność na widok publiczny. Skoro sam właściciel tego nie zrobił to widocznie z jakichś powodów mu na tym zależy. Mi na początku swojej przygody z Ledami też na tym zależało. To odpowiedź na drugi pytanie.

Na pierwsze odpowiadam tak, że dostajemy teraz milion zapytań od sieci i pseudo sieci. Po drugie jestem wkurzony z normlanie ludzkiego powodu, że ja budowałem sobie bazę przez długi czas za swoje pieniądze, a teraz to cóż....
będę miał większą konkurencję

tylko wytłumacz mi np. podpis pod tym ledem
http://www.ledbiznes.pl/opole-ekrany-telebimy-led

chciałbyś coś takiego przeczytać pod swoim ekranem??

Thumbs up Thumbs down

6

mcl napisał/a:

bo minimum przyzwoitości wymaga, aby zapytać o zgodę kogoś zanim umieści się kogoś własność na widok publiczny. Skoro sam właściciel tego nie zrobił to widocznie z jakichś powodów mu na tym zależy. Mi na początku swojej przygody z Ledami też na tym zależało. To odpowiedź na drugi pytanie.

Na pierwsze odpowiadam tak, że dostajemy teraz milion zapytań od sieci i pseudo sieci. Po drugie jestem wkurzony z normlanie ludzkiego powodu, że ja budowałem sobie bazę przez długi czas za swoje pieniądze, a teraz to cóż....

http://www.ledbiznes.pl/opole-ekrany-telebimy-led

No wiesz... 5-letnie dziecko od razu lać po mordzie?? wink

Zgadzam się z Tobą połowicznie...
Prawda jest taka, że zgoda na zamieszczenie ekranu w jakiejkolwiek bazie powinna być zawsze i to najlepiej na piśmie od właściciela

Jednak nie do końca rozumiem chęć bycia niewidocznym... No pewnie że różne oszołomy będą dzwonić i pytać ale czy nie lepiej mieć te problemy z głowy podpisując z danym pośrednikiem jakieś papierki lub przynajmniej raz deklarując mu jakiś rabat, zasady płatności itp
Osobiście wolałbym tak to załatwić niż 20 razy w roku z danym gostkiem gadać o rabatach przy okazji każdego zapytania od  potencjalnych klientów.... To dopiero jest wk...ce!

Pośredników będzie przybywało i pewnie jakaś część z nich znajdzie dojścia do większych budżetów. Nie można się przed nimi chować i zamykać drzwi - bo nikt nie wie jak Telebimy będą wyglądały za 2-3 lata i kto będzie naprawdę przyjacielem a kto wrogiem. Sam jestem jednym z pośredników, mając nadzieję, że kilku większych klientów znajdę wink Pracowałem Outdoorowo dla Vattenfalla, Unilevera i kilku innych. Wprowadzałem na rynek nową TV... Było tego troche przez ostatnie lata. Teraz wiem na pewno, że oparłbym się na LEDach jednak wcześniej wolałbym mieć przygotowaną małą bazę kontaktową (którą zresztą obecnie tworzę) Takie działania jak NewsLED mogą tylko pomóc w tej pracy...

Oczywiście wszystko na zdrowych zasadach

A powiem Wam szczerze że tak wkręcił mnie temat że znalazłem inwestora na kilka tablic - pierwsza powstanie w ścisłym centrum Katowic do 3 miesięcy. Ciekawe jako który z rzędu... Teraz byłby 16 ale obawiam się że może być 30 big_smile

A przytoczony przez Ciebie przykład jest tylko dowodem że podobne RZETELNE bazy mają rację bytu - wiesz dlaczego...

Thumbs up Thumbs down

7

rg do jakiej sieci przypisali twój ekran? jak ktoś sprzedaje czas reklamowy na twoim ekranie bez twojej zgody to prokuratura! jeśli dane się znalazły na jakimś portalu w celach informacyjnych to już inna sprawa. MCL twoim celem jest zarabianie na sieci moim celem jest to aby wpisując dane mojego ekranu wyskakiwał w wyszukiwarce mój a nie 10 sieci sprzedających czas reklamowy na moim nośniku.

Thumbs up Thumbs down

8

kubus napisał/a:

rg do jakiej sieci przypisali twój ekran? jak ktoś sprzedaje czas reklamowy na twoim ekranie bez twojej zgody to prokuratura! jeśli dane się znalazły na jakimś portalu w celach informacyjnych to już inna sprawa. MCL twoim celem jest zarabianie na sieci moim celem jest to aby wpisując dane mojego ekranu wyskakiwał w wyszukiwarce mój a nie 10 sieci sprzedających czas reklamowy na moim nośniku.

Kubus, jedno słowo... POZYCJONOWANIE!

Pisałem już gdzieś o tym - to podstawa sukcesu właścicieli ekranów
Dobra strona i kilka dych na miesiąc na pozycjonowanie adresu ekranu
Żadna baza lub pseudo baza nie jest w stanie odpowiednio wypozycjonować 100 ekranów na równym poziomie
Dlatego to TY jesteś górą w tym temacie! wink

Napisz adres swojego ekranu i miasto - zrobimy testa co znajdziemy wink

Z sieci najciekawiej pozycjonuje sie Medas-Media - boje się otworzyć lodówkę!! big_smile

Ostatnio edytowany przez frostic (2010-02-05 20:31:04)

Thumbs up Thumbs down

9

rg wpisali do newsled po prostu

kubus, to sobie zainwestuj w pozycjonowanie

a Medas-Media pozycjonuje się faktycznie dobrze dzięki dodania do różnych giełd

Thumbs up Thumbs down

10

he to faktycznie chyba najtańsza metoda - jak sprawdzam swój ekran to na wszystkie hasła, telebim - kalisz, led- kalisz po przecinku, razem i td wyskakiwałem sam, widzę teraz jednak że konkurencja gonii - oczywiście nie swoim adresem tylko innymi linkowniami, ogłoszeniami itd.
Cóź ale to też sposób :-) Zapisać się wszędzie gdzie da.
A madas- też już unas jest - tzn w tych pomagaczach ogłoszeniowych.

Najpierw była walka ceną, teraz bedzie walka o pozycję - juhuuuuuuu

mcl napisał/a:

rg wpisali do newsled po prostu

kubus, to sobie zainwestuj w pozycjonowanie

a Medas-Media pozycjonuje się faktycznie dobrze dzięki dodania do różnych giełd

Thumbs up Thumbs down

11

ppilas

w naszej branży nie jest aż tak źle wpisując telebimy mamy ok.70 000 zapytań gorzej mają z pozycjonowaniem np, okna - około 16 000 000 wink LCD - 202 000 000.

Thumbs up Thumbs down

12

alex777 napisał/a:

ppilas

w naszej branży nie jest aż tak źle wpisując telebimy mamy ok.70 000 zapytań gorzej mają z pozycjonowaniem np, okna - około 16 000 000 wink LCD - 202 000 000.

a SEX - 543 000 000

Ale jeszcze 2-3 lata i wszystkich wybzykamy! wink

Thumbs up Thumbs down

13

mcl napisał/a:

Masz racje. Ale moim zdaniem odrobina przyzwoitosci to tez opisanie ekranow ktore masz w bazie, ze to ekrany innych wlascicieli ktorzy z Toba wspolpracuja.
Jezeli sie nie myle, to mcl to tablen.pl. Zdziwilem sie, ze masz 18 ekranow w Poznaniu. Znam wlascicieli kilku z nich. Na stronie nie ma informacji, ze tablen ma np 5 ekranow, a reszta to jakies zrzeszenie/siec. Nawet jezeli wyrazili zgode na opublikowanie w bazie, z informacji na stronie wynika, ze tablen jest wlascicielem/zarzadca tych ekranow.
Wczoraj bylem na jakiejs stronie, tam wyraznie bylo napisane "Nasze ekrany - 3 sztuki, 10 ekranow z ktorymi wspolpracujemy"
Jezeli sie myle, mcl -tablen to przepraszam mcl, ale fakt tablen - i wszystkie ekrany w Poznaniu, mozna obejrzec na w/wym. stronie.
Pozdrawiam
tobiasz

Thumbs up Thumbs down

14

oki tobiasz - tablen to moja firma

ja znam właścicieli wszystkich ekranów w Poznaniu - lub też z nimi rozmawiałem
jeśli danego ekranu nie ma na mojej stronie www, to znaczy, że albo powstał w ostatnim czasie (za dwa tygodnie będę miał nową stronę i nie chciałem dodawać ekranów na kilka tygodni) albo właściciele nie wyrażają zgody na ich umieszczenie w mojej bazie, a jeśli jest na stronie to znaczy, że dostałem zgodę na piśmie na takie działania

a dlaczego nie dopisuję innych ekranów?? - bo nie mam zgody ich właścicieli - to jest właśnie ta odrobina przyzwoitości

z p. Robertem spotkałem się osobiście, dograliśmy warunki współpracy i dlatego m.in. Jego LED jest na mojej stronie

co do wprowadzania w błąd klienta, to zadzwoń do mnie i podaj się za jakąś firmę - zawsze mówię, że ja jestem właścicielem 3 ekranów w Poznaniu, a resztę obsługuję jako zewnętrzny dział handlowy

tak a propos - 3 dni temu dostałem telefon od jednego z właścicieli ekranu, z który wcześniej byłe dogadany
poprosił o usunięcie jego telebimu z mojej strony, bo podpisał umowę z inną firmą na wyłączność - oczywiście w tym samym dniu ten ekran stamtąd zniknął
nie muszę chyba dodawać, że ten ekran znalazłem na lednews

Thumbs up Thumbs down

15

MCL nie porównuj tablena do newsleda to są dwie różne strony. Ty oferujesz usługi i zamieszczasz je w celu osiągnięcia korzyści materialnych z danego ekranu i jestes reprezentantem tych że ekranów a newsled działa w celach informacyjnych. Jest jakby katalogiem danych i nie sprzedaje czasu reklamowego itp. robicie igły z widły

a SEX - 543 000 000

jak będzie ta branża w tym tempie się rozwijała może i się uda big_smile

Thumbs up Thumbs down

16

też tak uważam i już postaram się spasować

w regulamine jest napisane, że można wykorzystywać bazy do celów komercyjnych
jak w takim razie traktować ostatnie propozycje dołączenia do różnych sieci, które otrzymuję po dodaniu swoich ekranów do tej bazy??

Thumbs up Thumbs down

17

Odnośnie MCLa:
Mój ekran jest u MCLa - widzielismy się, rozmawialiśmy, zadzwonił, napisał e-mail i otrzymał zgodę na umiesczenie ekranu na swojej str. Nie widzę tu czegoś strasznego - ot chłopak się stara i takich ludzi właśnie brakuje - inna sprawa ,że zaciekle walczy i jest nieco "maruda" na forum - sorka.

Odnośnie Newsleda:
Chłopaki walczą o pozostanie na topie - nie ma się co dziwić. Dla mnie jeasne jest ,że cel już dawno wyznaczono , a alfa i beta to dopiero początek sami to mówią. Jestem przekonany ,że nie bedzie to portal, gazeta charytatywnie działająca i nic dziwnego. Myślę ,że za darmo to boli gardło :-).

Odemnie
Myslę ,że dla wszystkich jest miejsce i wyraźne opowiadanie się za tylko jednym schematem tylko podzieli nas. Czego wam i sobie NIE życzę. ( Ps. Potrzebuję zaufanych testerów cóż, nowego pomysłu na wsparcie i zarabianie ;-). Dobrze zebym choć wymienił się e-mailem, rozmawiał osobiście lub tel.

Thumbs up Thumbs down

18

chaos jest bo trzeba w miarę szybko zbudować bazę, aby mieć na czym pracować. Niby portal informacyjny, a pewnie za niedługo dostaniemy ofertę pozycjonowania ekranu czy wyróżnienia go na głównej stronie, do tego dojdą banery reklamowe (tak jak mamy na forum) i już są zyski na waciki. Poczekamy na kolejne efekty.
Faktem jest, że to co kiedyś ktoś musiał swoim kosztem odszukać teraz ma na tacy. Trochę nie fer, ale w biznesie mało co jest fer.
Mieć nadzieję, że admini będą ostro weryfikować właścicieli ekranów i to co wpisują. Ilość widzów, zamieniłbym na ilość mieszkańców. Wtedy raczej bajek nikt nie będzie wpisywać. Oraz sposób aby ustrzec się pośredników w tym spisie, aby byli sami właściciele ew. zarządzający. Ale cudów się nie spodziewam, forum też jest ogólnodostępne. Każdy kto chce pisze co chce. Oby tam samowolka była tępiona w zarodku, a nie usuwana po paru dniach jak już wywoła burzę.
Do książki telefonicznej też Cię przecież wpiszą, dopiero jeśli zgłosisz zastrzeżenie numeru to trudniej (choć i tak) będzie można Cię znaleźć.

Teraz zgłasza się mnóstwo sieci, pomału trzeba będzie kogoś zatrudnić aby obsługiwał takie osoby smile a na poważnie to nie ma co się temu dziwić, m. innymi po to ta strona. Szkoda jedynie tych co byli pierwsi, teraz kolejni mają łatwiej. Tym pierwszym pozostaje renegocjacja umów lub samo ich podpisywanie, a przede wszystkim walka o cenę ze względu na staż współpracy. Zawsze też można przekonać właściciela o napisanie pisma do amina że sobie nie życzy tam być jeśli jest.

mcl, tekst z podanej strony mnie rozwalił. Ciekaw jestem czy właściciel o tym wie!

Thumbs up Thumbs down

19

Sorka ,że odp na nie zadane mi pytanie, ale to jest sieć art led, więc znajdziesz tam same takie teksty.

toti napisał/a:

mcl, tekst z podanej strony mnie rozwalił. Ciekaw jestem czy właściciel o tym wie!

Thumbs up Thumbs down

20

najciekawsze jest to, że bazują na tak niskiej prowizji, że jeśli chcą z niej schodzić, to już całkowicie nie zarobiąwysłałem im swoje ekrany pod warunkiem, że nie chcę widzieć pod nimi takiego podpisu - zobaczymy co zrobią

Thumbs up Thumbs down

21

do mnie też napisali, też sobie nie życzę takich tekstów i napisałem, że jeśli chcą mnie wsadzić na swoją stronę to się nie zgadzam. Jeżeli mają dla mnie zlecenie to zapraszam.

Thumbs up Thumbs down

22

nie przejmujcie się za bardzo tym led'biznesem'.pl
nie można ufać "firmie", na której stronie jedynym kontaktem jest adres mailowy.

pomijam fakt, że jedynym ekranem w Gdyni w tej 'bazie' jest ekran nie działający od jakiś 7 miesięcy...

ledbiznes.pl/gdynia-ekrany-telebimy-led

mcl napisał/a:

ledbiznes.pl/opole-ekrany-telebimy-led

23

Narazie nie będę pisał konkretnych nazw sieci,  ponieważ nie chcę nikogo zrazić do współpracy ze mną. chciałem tylko zwrócic uwagę na, moim zdaniem niemoralne i nienormalne, zachowanie niektórych osób czy też firm.
Niestety byłem u Pani prokurator która stwierdziła ze nie ma znamion żadnego przestępstwa. Także pozostaje stopa cywilna.

Ale przecież nie o to chodzi żeby życie spędzać w sądzie.

Widzę że wątek wzbudził jakąś dyskusję dlatego moze i sieci lub agencje będą wiedziały że ewentualnych "właścicieli" trzeba w jakiś sposób sprawdzić.

Thumbs up Thumbs down

24

rg to co piszesz to normalka. Zobacz jak jest w branży nieruchomości. Ja dawałem ogłoszenie sprzedaży działki w necie tylko na jednym portalu za dwa dni widziałem wszędzie moje ogłoszenie z podpisami pośredników i agencji nieruchomości big_smile

Ostatnio edytowany przez screeny (2010-02-08 13:27:04)

Thumbs up Thumbs down